Zielona sałatka z jajkiem wychodzi na zdrowie i sprzyja szczupłej sylwetce. Robię ją z 4 składników
Sałatki to moje ulubione przekąski. Za każdym razem mogą bowiem smakować inaczej, a przy tym są bardzo zdrowe. Nie w nich zbędnych kalorii, więc warto też po nie sięgać z dbałości o szczupłą sylwetkę. A wiadomo, że gdy robi się nieco cieplej, każda z nas ma to na uwadze. Zamiast więc chwytać za słodki batonik, zjedzcie miseczkę zielonej sałatki z jajkiem. Zrobicie ją w 20 minut.
Wartość odżywcza zielonej sałatki z jajkiem
Zieloną sałatkę z jajkiem robię ze szpinaku, brokułu, awokado i ugotowanego na twardo jajka. Wszystkie te składniki są smaczne, ale też przede wszystkim wartościowe.
- Szpinak stanowi doskonałe źródło beta-karotenu i witaminy C, które są przeciwutleniaczami oraz kwasu foliowego, o którym w szczególności powinny pamiętać kobiety w ciąży. Z racji na sporą zawartość kwasu szczawiowego, osoby np. ze skłonnością do kamicy nerkowej mogą go zastąpić np. sałatą roszponką.
- Brokuł także jest bogaty w powyższe składniki, a przy tym dostarcza sporo błonnika, czyli składnika poprawiającego przemianę materii. Poza tym stanowi źródło potasu, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.
- Awokado to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które dobrze wpływają na pracę serca i mózgu. Dostarcza nam też dużo błonnika, a także witaminy E, zwanej witaminą młodości.
- Jajko zaś to kompletny, pełnowartościowy produkt. Oprócz pełnowartościowego białka zawiera także witaminy: A, D, E, K i z grupy B oraz żelazo, fosfor, potas, wapń i selen.
Jak zrobić zieloną sałatkę z jajkiem?
Przygotowanie tej sałatki zaczynam od ugotowania jajek i brokułu. Brokuł należy gotować tylko 3-4 minuty, by pozostał twardawy. W takiej wersji jest najsmaczniejszy i najlżejszy dla żołądka. Awokado przekrawam na pół i po wyjęciu pestki, kroję miąższ na kawałki. Szpinak płuczę i osuszam.
Przepis: Zielona sałatka z jajkiem
Sałatka ze szpinaku, brokułu, awokado i jajka gotowanego na twardo
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 2 jajka
- 1 nieduży brokuł
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 dojrzałe awokado
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz, pokrój na cząstki. Brokuł opłucz, podziel na różyczki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj 3-4 minuty bez przykrycia. Odcedź, wystudź.
- Wykańczanie sałatkiSzpinak opłucz, osusz, przełóż do salaterki. Dodaj kawałki miąższu awokado oraz różyczki brokułu. Sałatkę polej sosem z oliwy, soku z cytryny i miodu, wymieszaj. Dopraw ją do smaku, na wierzchu ułóż cząstki jaj.
Wskazówka: W mojej zielonej sałatce z jajkiem zmiennym składnikiem jest zwykle szpinak. Gdy nie mam go pod ręką, zastępuję go dowolną sałatą. Dobrze sprawdzi się tu roszponka, rukola czy sałata lodowa.
Te dodatki też pasują do zielonej sałatki z jajkiem
Do zielonej sałatki z jajkiem warto dodać trochę sera. Najlepiej będzie pasować mozzarella czy feta. Ser zawiera dużo wapnia, co jest szczególnie istotne w potrawach ze szpinakiem. Smak i teksturę potrawy podniosą też pestki słonecznika. Przed dodaniem warto je krótko podprażyć na suchej patelni.